Home / info (examens aanvragen ed)

info (examens aanvragen ed)

Wanneer heb je een vaarbewijs 1 nodig ?

Voor de meeste boten heb je in Nederland helemaal geen vaarbewijs nodig.Snelheid, en lengte dat zijn de criteria. Kan je boot met het gas voluit open 20 km/uur door het water varen, dan heb je een vaarbewijs nodig. Het aantal pk’s doet dus niet ter zake. Ook de lengte van de boot is een norm. 15 meter of meer gemeten over de stevens, dus zonder uitstekende delen zoals kluivers, preekstoelen die je allemaal verwijderen kunt, is de norm.

Wanneer heb je een vaarbewijs 2 nodig ?

Als je het klein vaarbewijs 2 wilt halen moet je eerst in het bezit zijn van het klein vaarbewijs 1. Met het klein vaarbewijs 2 mag je in Nederland op de Ooster- en Westerschelde, de Eems ,de Dollard, de Waddenzee en op het IJssel- en Markermeer varen met schepen waar een vaarbewijsplicht geldt. In de meeste Europese landen geldt dat bezoekende watersporters in het bezit moeten zijn van een Internationaal Vaarbewijs, oftewel het International Certificate of Competence (ICC). Ook voor pleziervaartuigen waar in Nederland geen vaarbewijsplicht voor is, kan het zijn dat in het buitenland wel om een ICC wordt gevraagd.. Het Klein Vaarbewijs 2 is internationaal geldig onder de naam ‘International Certificate of Competence’ (ICC) voor ‘inland and coastal waters’ en is net als het vaarbewijs 1 levenslang geldig.

Waarom een internationaal vaarbewijs aanvragen als je al geslaagd bent

Er zijn twee soorten Internationale Vaarbewijzen. Ben je geslaagd voor het Klein Vaarbewijs 1 dan krijg je het ICC voor binnenwateren en bij Klein Vaarbewijs 2 voor de binnen- en kustwateren. Een Internationaal Vaarbewijs staat gelijk aan ons Vaarbewijs en is niet te koop. Je zal hier een examen bij het CBR voor moeten afleggen. Het behalen van een ICC (het internationaal vaarbewijs) is nodig wanneer je met een boot in het buitenland gaat varen. Vaar je in het buitenland, zorg dan dat je ook een eigendomsbewijs aan boord hebt. Denk erom dat overtredingen daar niet lichtzinnig opgevat worden. In Nederland kan de boete voor varen zonder vaarbewijs al zeer hoog zijn, maar daar ben je nog veel verder van huis. Denk er ook om dat een papieren vaarbewijs (het vaarbewijs oude stijl) in veel landen niet erkend wordt. Je kunt dit vaarbewijs wel laten omzetten naar de nieuwe versie. 

Aanvraag examen vaarbewijs of marifonie loopt via het CBR

Deze examens zijn uitsluitend theorieexamens die via de website van het CBR direct aangevraagd kunnen worden. Je kan het examen daar reserveren en ook je locatie en het tijdstip later wijzigen als je dit beter uitkomt. Het examen bestaat uit 40 meerkeuze vragen. De vragen hebben een verschillende waarde van 1, 2 of 3 punten. Het maximaal te behalen punten is 80 en met 56 punten ben je geslaagd. Het basiscertificaat marifonie is eveneens een theorie-examen dat direct aangevraagd kan worden. Dit examen bestaat uit 30 vragen die ook weer een verschillende waarde hebben.

Wat kost een examen

Het vaarbewijs 1 examen  kost je € 46,40 euro (tarieven 2023). Deze examenkosten betaal je aan het CBR. Zodra je geslaagd bent, worden de kosten nog eens verhoogd met iets meer dan € 10 voor een gezondheidsverklaring die je zelf naar eer en geweten invult en de afgifte van je pasje. De pas blijft wel levenslang geldig en die wordt je binnen 10 dagen toegezonden. Sinds 2010 heb je automatisch recht op het internationale vaarbewijs, wanneer je in het bezit bent van het kleine vaarbewijs. Heb je echter een vaarbewijs dat is afgegeven voor 2020, dan kan je het nieuwe vaarbewijs van het ICC. aanvragen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen)

 

Top

Zet koers richting het klein vaarbewijs 1 certificaat met deze gratis online cursus!